Görsel Kimlik Nedir?
Üniversitemiz için yapılan tüm basılı ve elektronik iletişim ürünlerinde bu kitapçıkta verilen görsel standartlara düzgün bir şekilde uymamız gerekmektedir.
Bu kurallara uyarak en değerli varlıklarımızdan birini, kurumsal imajımızı korumuş olacağız. İç ve dış hedef kitlemiz için tutarlı bir iletişim ile kimliğimizi geliştireceğiz, rakiplerimiz arasında kolayca görünür hale geleceğiz. Görsel standartlar konusunda herhangi bir sorununuzla ilgili İletişim Koordinatörlüğümüz size yardımcı olacaktır.
Önsöz
Kurumlar da kişiler gibi kimliklikleri ile birbirinden ayrılırlar. Kurumsal kimlik sayesinde kurumlar hedef kitleleri ile iletişim kurabilirler. Etkili iletişim ve imaj oluşturmanın en önemli kriteri ise akılda kalıcılıktır.
Binlerce görüntü içerisinde akılda kalma, etkili ve tutarlı bir görsel kimlik ile mümkün olabilir. Görsel kimlik, kurumun çevresiyle iletişimini sağlayan en önemli araçtır. Kurumsal kimlik, görsel kimlik ile görünür hale gelmektedir. Böylece kurumun tanınması ve hedef kitlenin gözünde bir imaj oluşturması daha kolay olacaktır. Hedef kitleye doğru ve düzgün bir şekilde aktarılan görsel kimlik çalışmasının sürekli ve tutarlı bir şekilde yürütülmesi olumlu imajın da sürekli olmasını beraberinde getirecektir.
Görsel kimlik çalışması ile kurum içinde etkinlik ve bütünleşmek, kurum dışında da etkili ve doğru bir imaj oluşturmak ve dolayısıyla hedef kitleye daha iyi ulaşmak mümkün olacaktır.
Bu çalışmanın başarısı, görsel kimlik kılavuzunda belirtilen kurallara ödün vermeden uyulmasına bağlıdır. Kurum kültürümüzü özümsemiş her çalışan doğal olarak kurum kimliği gereği görsel kimlik kılavuzuna titizlikle uyar. Bu kılavuz görsel kimliği oluşturan logo, renk, tipografi gibi temel öğeler ile bunların uygulamalarını içermektedir. Kullanımda meydana gelebilecek her türlü çelişki ve yeni durum karşısında koordinatörlüğümüzü arayabilirsiniz.
Niçin Görsel Kimlik?
Kurumlar da tıpkı insanlar gibi bir kimliğe sahiptir. Nasıl ki insanlar kimlikleriyle birbirlerinde ayırdediliyorlarsa, kurumlar da kimlikleri sayesinde diğerlerinde ayırdedilebilir ve farklarını ortaya koyarlar. Kurumsal kimlik, kurumun kim olduğunu, ne olduğunu, çevrenin ve dünyanın onu nasıl gördüğünü belirlemektedir. Kurumsal kimlik, kurum felsefesi, kurumsal davranış, kurumsal iletişim ve kurumsal tasarı gibi öğeleri içerir.
Kurumlar sahip oldukları kimlikleri ile hedef kitlelerini olumlu ya da olumsuz yönde etkileme gücüne sahiptir. Kurumlar kimliklerinin gücü oranında zihinlerde yer edebilmektedirler. Kurumsal kimliğin başarılı olması için, her alanda doğru ve değişmeyen bir standart ile uygulanması gerekir. Böylece kurumun tanınması ve hedef kitlenin gözünde bir imaj oluşturması daha kolay olacaktır.
Kurumun kimliği, kurumun gerçekte ne olduğunu, kurumsal imaj ise kurumun nasıl olması gerektiğini ifade eder. Kurum kimliğini meydana getiren tüm faaliyetlerin altında başarılı bir imaj yaratma çabası yatmaktadır. Görsel kimlik oluşturulması, imajı yaratmanın yanında, o imajın sabit kalabilmesi için de önemlidir. Başarılı bir imajın arkasında başarılı bir kurum kimliği vardır. Başarılı bir kurum kimliği de sadece iyi bir görsel tanıtım sayesinde değil, kurum felsefesi, kurumsal davranış, kurumsal tasarım ve kurumsal iletişimin bileşkesinden ve bu unsurların en doğru biçimde hedef kitleye aktarımından oluşmaktadır.
Kurum kimliğinin çevresiyle iletişimini sağlayan en önemli araç kurumun görsel kimliğidir. Görsel kimlik, kuruluşun kurumsal kimliğini tasarımlar ile görünür hale getirir. Böylece, kurum içinde etkinlik ve bütünleşme, kurum dışında da etkili ve doğru bir imaj oluşturma mümkün olacaktır.